EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SE POGORŠAVA IZ SATA U SAT!

Od 39 uzorka na PCR test poslatih 19.11.2020. u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu 18 uzoraka je POZITIVNO (9 iz Pirota, 6 iz Dimitrovgrada, 2 iz Bele Palanke i 1 iz Babušnice). Od 45 uzorka poslatih u DNRL Batajnica, 7 uzoraka je pozitivno i svi su iz Pirota. Osim PCR testova rađeni su i antigenski testovi od kojih je 4 pozitivno iz Pirota i 4 pozitivno iz Dimitrovgrada, i jedan pozitivan PCR iz Bele Palanke u IZJZ Niš, tako da je na današnji dan registrovano ukupno 34 POZITIVNIH lica sa područja okruga.

         Danas, 20.11.2020. poslato je 35 uzoraka na PCR test u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu.

Od  početka epidemije do 20.11.2020.g.  na području okruga ukupno je  uzorkovan 4621  bris na RT-PCR.

         Od 02. do 19. novembra 2020. god. uzorkovano je  525  briseva na PCR od kojih je 271 POZITIVAN (143 iz Pirota, 86 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 4iz Babušnice), što predstavlja nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu. Epidemiološkim ispitivanjem potvrđenih registruju se porodične epidemije i oboleli bez laboratorijske potvrde. Oboleli su svih uzrastnih grupa i zapošljeni u ustanovama, firmama, javnim preduzećima, školama……

      Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (696 lica su u izolaciji). Danas je naložena mera kućne izolacije za 94 lica, a ukinuta za 25 (potvrđeni i njihovi kontakti). Broj pregleda u COVID ambulanti DZ Pirot je i dalje vsok 170, u Dimitovgradu oko 100. Na teritoriji opštine Bela Palanka 17.11.2020. proglašena je vanredna situacija.

       Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih PCR i antigenskim testom  do danas laboratorijski je potvrđeno 685 osoba: u Pirotu 427, Babušnici  42, Beloj Palanci 118; Dimitrovgradu 98. Od početka epidemije do danas registrovano je 31 umrlo lice sa područja okruga.

     Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao  VANREDNA, u Pirotu kao NEPOVOLJNA sa tendencom prelaska u VANREDNU, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

     Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 6  bolesnika sa pneumonijom (5 iz Dimitrovgrada i 1 iz Pirota).

  INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U naredne dve nedelje očekuje se porast broja obolelih. POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.  

                                                                                         Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons