DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID-19 – 23.11.2020.g. PIROTSKI OKRUG

Broj  4166

Datum 23.11.2020.

DNEVNI  IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT  ZA COVID-19

23.11.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA SE POGORŠAVA IZ SATA U SAT!

Na današnji dan registrovano je ukupno 38 POZITIVNIH lica sa područja okruga (na PCR testu 10 pozitivnih i na antigenskom 29 pozitivnih (Pirot 17, Dimitrovgrad 8, Bela Palanka 9 i Babušnica 5).

Danas, 23.11.2020. poslato je 76 uzoraka na PCR test u laboratoriju “Vatreno oko” u Nišu.

         Od 02. do 23. novembra 2020. god. uzorkovano je  576  briseva na PCR od kojih je 295 POZITIVNO (162 iz Pirota, 90 iz Dimitrovgrada, 33 iz Bele Palanke, 2 iz Niša i 5 iz Babušnice), što predstavlja nagli porast broja obolelih u kratkom vremenskom periodu.

PROCENJUJE SE DA JE BROJ ZARAŽENIH SEDAM DO DESET PUTA VEĆI OD BROJA LABORATORIJSKI POTVRĐENIH (zbog postojanja velikog broja asimptomatskih slučajeva, zato što se mnogi oboleli ne jave lekaru, kao i da se mali broj obolelih testira )

      Sva lica potrđena na  COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj ili bolničkoj izolaciji. (763 lica su u izolaciji). Danas je naložena mera kućne izolacije za 92 lica, a ukinuta za 62 (potvrđeni i njihovi kontakti). Povećava se broj pregleda u COVID ambulantama: u DZ Pirot juče je obavljeno 167 pregleda, u Dimitovgradu, DZ Babušnica  i DZ Bela Palanka nešto ispod 50 u dane vikenda.

       Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih PCR i antigenskim testom  do danas laboratorijski je potvrđeno 744 osoba: u Pirotu 453, Babušnici  48, Beloj Palanci 132; Dimitrovgradu 111. Od početka epidemije do danas registrovano je 31 umrlo lice sa područja okruga.

     Epidemiološka situacija u Dimitrovgradu i Beloj Palanci procenjuje se kao  VANREDNA, u Pirotu kao NEPOVOLJNA sa tendencom prelaska u VANREDNU, dok se na području opštine Babušnica procenjuje kao NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU.

     Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leči se 8  bolesnika sa pneumonijom (2 iz Dimitrovgrada, 5 iz Pirota I 1 iz Babušnice). U Kliničkom centru Niš leči se 10 bolesnika  sa područja našeg okruga, od kojih su tri na intenzivnoj nezi.

  INTENZITET VIRUSA JE VRLO VISOK !!! U NAREDNE DVE NEDELJE OČEKUJE SE PORAST BROJA OBOLELIH. POŠTUJTE SVE PREVENTIVNE MERE.  

                                                                                         Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons