DNEVNI IZVEŠTAJ ZZJZ PIROT ZA COVID 19 – 23.10.2020.g. PIROTSKI OKRUG

Broj 3771

Datum 23.10.2020.

DNEVNI  IZVEŠTAJ  ZZJZ PIROT  ZA COVID 19

23.10.2020.g.  PIROTSKI OKRUG

          Od početka epidemije do 23.10.2020.g. na području okruga ukupno su uzorkovana 3953 brisa na RT-PCR. Danas, 23.10.2020. uzorkovano je i poslato 10 briseva u laboratoriju “VATRENO OKO “ u Nišu.

Na dan 22.10.2020.g. iz laboratorije IZJZ Niš stigli su rezultati za 16 uzoraka, od kojih su DVA POZITIVNA.

        Na osnovu pristiglih prijava za zarazne bolesti iz KC Niš i zdravstvenih ustanova sa okruga, od ukupnog broja testiranih na okrugu do danas laboratorijski je potvrđeno 386osoba: u Pirotu 262, Babušnici  38, Beloj Palanci  82; Dimitrovgradu 4. Od početka epidemije do danas registrovano je 28 umrlih lica sa područja okruga.

       U septembru je registrovano 11 novoobolelih, laboratorijski potvrđenih slučajeva od kojih su 3 osobe preminule u oktobru 2020. Od početka oktobra 2020. god. do danas registrovano je 7 novoobolelih laboratorijski potvrđenih. Sva lica potrđena na COVID u zavisnosti od težine kliničke slike su u kućnoj izolaciji kao i članovi njihovih porodica (16 lica su u kućnoj izolaciji). Procenjuje se da je broj zaraženih  višestruko veći, sobzirom da su ograničene indikacije za PCR testiranje, kao i da se mnogi oboleli ne javljaju zdravstvenoj službi. U zadnje dve nedelje došlo je do povećanja broja pregleda u KOVID ambulantama na području okruga. 

      Epidemiološka situacija u okrugu je NESIGURNA sa tendencom prelaska u NEPOVOLJNU. Registruju se  POJEDINAČNI SLUČAJEVI i porodične epidemije. Epidemiološkim ispitivanjem pozitivnih osoba otkrivaju se i oboleli članovi porodica.

       Na grudnom odeljenju Opšte bolnice Pirot leče se četri osobe sa pneumonijom od kojih je jedna sumnja na COVID-19  

        Uzimajući u obzir pogoršanje epidemiološke situacije u R.Srbiji, u zemljama u okruženju i Evropi i sezonu jesen-zima koja pogoduje pojavi i širenju respiratornih infekcija (posebno zbog boravka u zatvorenom prostoru), POTREBNO JE I DALJE DOSLEDNO i ODGOVORNO POŠTOVATI SVE PREDLOŽENE  MERE PREVENCIJE.

        Zbog stalne migracije ljudi, postoji visok rizik za prelivanje infekcije iz jednog grada u drugi u zemlji, ali i iz inostranstva. Ukoliko se u narednom periodu strogo ne poštuju mere Vlade R. Srbije očekuje se pogoršanje epidemiološke situacije u Pirotu i okrugu.

    Imperativ je održati epidemiološku situaciju pod kontrolom aktivnim zalaganjem svakog pojedinca i svih nadležnih institucija.

    Potrebno je da u skladu sa preporukama Vlade RS, inspekcijske službe pojačaju nadzor nad sprovođenjem preventivnih mera u svim javnim ustanovama, školama, predškolskim ustanovama, firmama, fabrikama, ugostiteljskim objektima, zdravstvenim ustanovama, gradskom i međugradskom prevozu…. 

     U narednom periodu visok epidemiološki rizik predstavljaju proslave i okupljanja većeg broja ljudi u zatvorenom prostoru (slave, svadbe, rođendani….), te je potrebno obustaviti ili odložiti masovna okupljanja.

                                                                                            Centar za kontrolu i prevenciju bolesti

                                                                                                   Zavod za javno zdravlje Pirot

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.