BORISOV U BUKUREŠTU: NE ŽELIMO DEKLARACIJE VEĆ LUKE I INFRASTRUKTURU

         Na održanom u Bukureštu Savetu za saradnju Bugarske, Rumunije, Srbije i Grčke premijeri Bugarske – Bojko Borisov, Rumunije – Viorika Dančila, Grčke – Aleksis Cipras i predsednik Srbije Aleksandar Vučić su razmotrili projekte saobraćajnih veza i energetske i digitalne povezanosti Balkana. Borisov je rekao da države učesnice Saveta „žele luke i infrastrukturu“, a ne političke deklaracije i ponovo je uputio apel za razumevanje i dijalog u regionu.

Cipras je istakao da zemlje Balkana mogu da iskoriste mogućnosti za razvoj polazeći od svojih interesa, a ne samo u saglasnosti sa dnevnim redom trećih zemalja. Grčki premijer i premijer Rumunije Viorika Dančila su visoko ocenili rezultate prve polovine bugarskog predsedavanja Savetom EU i potvrdili svoju podršku procesu evrointegracija zemalja regiona.

Predsednik Vučić je iskazao priznanje posvećenosti Zapadnom Balkanu i konkretno Srbiji. Učesnici Visokog saveta su se dogovorili da će se o zajedničkim infrastrukturnim projektima tražiti finansiranje i iz Kine. S tim u vezi Bugarska, Srbija, Rumunija i Grčka će na Samitu u Sofiji zemalja CIE i Kine, koji je planiran za početak jula, predstaviti zajednički projekat za finansiranje.

 

M.N.

izvor: bnr.bg

foto: BTA

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons