AMBASADOR BUGARSKE U BEOGRADU RADKO VLAJKOV UPUTIO POZIV PREDSEDNIKU NACIONALNOG SAVETA BUGARA U SRBIJI STEFANU STOJKOVU

Povodom poziva za učešće na okruglom stolu „Javno informisanje na bugarskom jeziku“, koji organizuju Internet portal Far, Ambasada Republike Bugarske u Beogradu i Organizacija za Evropsku bezbednost i saradnju u Evropi, saopštenje su uputili predstavnici Nacionalnog saveta Bugara, koje su potpisali predsednik Nacionalnog saveta Stefan Stojkov, predsednik opštine Bosilegrad Vladimir Zaharijev, i predsednik Skupštine opštine Bosilegrad Slavčo Vladimirov. U saopštenju se između ostalog kaže:

citiram

„Smatramo da je tema od izuzetnog značaja za Bugare u Srbiji i naše pravo na informisanje na maternjem jeziku i iskreno žalimo što ne možemo da učestvujemo u radu okruglog stola iz sledećih razloga:

Mi poštujemo sve institucije Reublike Bugarske, uključujući Ambasadu Republike Bugarske u Beogradu u Generalni konzulat Republike Bugarske u Nišu. Nažalost, institucije koje zastupamo ne poštuju Ambasador Republike Bugarske u Beogradu gospodin Radko Vlajkov i Generalni konzul Republike Bugarske u Nišu, gospodin Edvin Sugarev, koji svojim javnim izjavama i aktivnostima dele manjinu i sprečavaju stvaranje neophodnog jedinstva. Ukoliko i dalje nastave sa takvim ponašanjem biće upisani crnim slovima u istoriju naše manjine.

Predstavnici pomenutih institucija već dve godine grubo i namerno ignorišu i ponižavaju zvanične institucije i predstavnike bugarske manjine u Republici Srbiji  i opštini Bosilegrad, uprkos činjenici da smo legalno i legitimno izabrani predstavnici manjine i opštine Bosilegrad i to ogromnom podrškom naših sunarodnika i sugrađana. (završen citat)

Ambasador Bugarske u Beogradu Radko Vlajkov iskoristio je priliku da uputi poziv predsedniku Nacionalnog saveta bugara u Srbiji Stefanu Stojkovu:

foto: Dejan Todorov

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons