25. MAJ DAN MLADOSTI

Na današnji dan širom Jugoslavije proslavljan je Titov rođendan. Slavio se kao Dan mladosti. U Dimitrovgradu se 25. maj proslavljao i kao Dan susreta naroda i narodnosti Jugoslavije.

Da živimo u SFRJ danas bi bio veliki praznik! 25-ti maj , slavili smo kao Dan mladosti i rodjendan Josipa Broza Tita. Dan mladosti bio je praznik čija se proslava pripremala mesecima unapred. I, nije bilo bitno što Tito nije bio rođen 25-og, već 7-og  maja! 25. je bio poznat „samo“ po tome što je na taj dan 1944. Tito uspeo da se spase prilikom desanta nemačkih padobranskih jedinica na Drvar. Godine 1957, na Titovu inicijativu, ovaj događaj proglašen je za „Dan mladosti“. Na ideju nekadašnjeg direktora osnovne škole u Dimitrovgradu ,  25-ti maj se slavio i kao Dan susreta naroda i narodnosti. Omladinci , različitih nacionalnosti od Triglava do Djevdjelije tadašnje nam države Jugoslavije, bili su gosti omladini Dimitrovgrada . Lepota jogoslovenske mladosti, tri dana krasila je ulice i domove našeg malog grada. Obeležavanje praznika, počinjalo je neizbežnim defileom glavnom ulicom, učesnika manifestacije mladih. Park, kako se nekada nazivao današnji sportski centar, bio je mali prostor da primi sve učesnike i publiku. Nakon defilea, usledio bi slet učenika osnovne škole i gimnazije uz taktove popularnih pesama, posvećenih maršalu i herojima drugog svetskog rata. Priprema sletskih vežbi, obično bi počinjala mesec ipo dana ranije. Obavezne probe su se održavale pre i posle časova. Sa tribina, najbolji omladinac , čitao je rodjendanski telegram Titu. Proslava se nastavljala igrama folklora iz svih krajeva Jugoslavije. Tri dana druženja mladih, bili su dovoljni da kasnije prerastu u dobra prijateljstva.

Do Titove smrti, 1980. godine, štafeta se dodeljivala lično njemu na stadionu „JNA“ u Beogradu.

Štafeta je bila svake godine drugačije dizajnirana, a u njoj su se nalazile poruke omladine SFRJ za „voljenog predsednika“ iz svih tadašnjih republika.

Štafeta mladosti 1980. godine, koja se u susret osamdeset i osmom Titovom rođendanu, na dan njegove smrti 4. maja  zatekla na putu po Hrvatskoj, prekinula je svoj put i položena je na odar predsednika u Skupštini SFRJ. Štafeta mladosti živela je i posle smrti Josipa Broza Tita kao simbol ljubavi i odanosti njegovom delu.

Poslednji slet na beogradskom stadionu povodom Dana mladosti održan je 1988. godine, da bi naredne bio zauvek ukinut.

Tako je to nekada bilo na današnji dan, u jednoj zemlji na brdovitom balkanu. 33 godine nakon njegove smrti, i nakon dogadjaja koji su obeležili period transformacije nekadašnje Jugoslavije, Titovo vreme za mnoge deluje kao neko doba nakon koga je izgubljen miran život i prosperitet“. Ono što nama danas deluje kao kult ličnosti, u to vreme je bilo više manje uobičajeno. Da se zna, sletovi su održavani i pre Tita, za kralja Petra, kao i za mladog kralja Aleksandra.

foto: sjevercg.me

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons