POČELA PRIMENA REŠENJA ZA PRIPADNIKE BUGARSKE MANJINE U SRBIJI O MOGUĆNOSTI ISPISIVANJA ŽENSKIH PREZIMENA U SKLADU SA PRAVILIMA BUGARSKOG PRAVOPISA

           Kao rezultat svrhovitog rada bugarske države u poslednje dve godine i nakon što je pitanje postavljeno na dnevni red od strane vicepremijerke i ministarke spoljnih poslova Ekaterine Zaharieve, pripadnici bugarske nacionalne manjine, koji su građani Srbije, moći će da koriste mogućnost ispisivanja ženskih prezimena u skladu sa pravilima bugarskog pravopisa i azbuke, odnosno sa završetkom na „-ova“, „-eva“ i „-ska“. Dosadašnja praksa je bila da se ženska prezimena bugarske manjine u Srbiji završavaju sa „-ov“, „-ev“ i „-ski“.

Ambasada Republike Bugarske u Beogradu zvanično je obaveštena o promeni, za koju je rešenje donelo Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu Srbije, 25. decembra 2018. godine. Ovo rešenje je i naredba svim opštinskim i gradskim upravama u Srbiji za praktičnu primenu mogućnosti pisanja ženskih prezimena u skladu sa pravilima bugarskog jezika i pisma. U dopuni rešenja, ministar Branko Ružić, prihvatio je i predlog bugarskog ambasadora Radka Vlajkova, da Srbija sprovede edukativnu kampanju među pripadnicima bugarske manjine. Cilj kampanje bi bio popularizacija mogućnosti imenovanja po pravilima bugarskog jezika ne samo novorođene dece, nego i mogućnost promene trenutnih ženskih prezimena.

 

foto: arhiva RT Caribrod

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons