УХАПШЕНО 47 ОСОБА ЗБОГ КОРУПЦИЈЕ У АКЦИЈИ ПЛУТОН 2

Припадници Министарства унутрашњих послова у наставку акције на сузбијању кривичних дела прања новца, финансијског криминала и корупције, посебно везано за злоупотребе службених положаја у државним органима, ухапсили су 47 особа и поднели кривичне пријаве у редовном поступку против 19 лица због постојања основа сумње да су починили више коруптивних кривичних дела, док се за две особе трага.

Акција „Плутон 2“ спроведена је у Београду, Панчеву, Новом Саду, Сремској Митровици, Сомбору, Зрењанину, Суботици, Ваљеву, Смедереву, Јагодини, Ужицу, Крагујевцу, Краљеву, Нишу, Лесковцу, Врању, Пироту, Прокупљу и Новом Пазару, а осумњичени се терете да су од 2005. године до данас извршили више кривичних дела којима су буџетима Републике Србије, Аутономне покрајине Војводине, града Београда и другим привредним субјектима и физичким лицима нанели штету од 1.896.090.232,00 динара, односно преко 17,5 милиона евра.

Ухапшени се сумњиче да су починили кривична дела пореска утаја, злоупотреба положаја одговорног лица, злоупотреба овлашћења у привреди, злоупотреба службеног положаја, ненаменско коришћење буџетских средстава, проневера, фалсификовање службене исправе, превара и тешка крађа.

Међу ухапшенима су бивши руководилац Одељења за прехрамбене производе у Републичкој дирекцији за робне резерве, бивше одговорно лице Дома здравља „Др. Милорад-Мика Павловић“ у Инђији, лекар, грађевински инспектори, матичари, инвеститори и бивша и садашња одговорна лица више правних лица.

Извршењем ових кривичних дела оштећени су буџет Републике Србије, Републичка дирекција за робне резерве, Републичка дирекција за воде, Фонд за капитална улагања АП Војводине, Покрајински секретаријат за науку и технолошки развој АП Војводине, Клинички центар Војводине, Агенција за акредитацију здравствених установа Србије, Национална служба за запошљавање, Буџет града Београда, ЈП “Србија шуме“, Дом здравља “Др. Милорад-Мика Павловић“, Синдикална организација самосталног синдиката ЈП “Гас“, АМСС Гас-петрол, „, акционари АД “Алфа Плам“ из Врања, као и више правних и физичких лица.

Полиција у Пироту, по налогу Основног јавног тужилаштва у том граду, ухапсила је С.Т. (1973), М.И. (1974) и лекара С.К. (1965),  док ће кривичном пријавом бити обухваћена још једна особа због постојања основа сумње да су извршили више кривичних дела превара и фалсификовање исправе.

Осумњичени су од јануара 2016. године до хапшења, починили неколико превара на штету више од 30 физичких лица са подручја Пирота.

Сумња се да су уз новчану надокнаду од 300 до 4.000 евра, доводили у заблуду оштећене да ће их запослити у једном привредном друштву, вртићу у Пироту и неким основним школама у том граду, а некима од њих издавали су и уверења о лекарском прегледу, иако прегледа није било.

Осумњичени су себи прибавили противправну имовинску корист у укупном износу од 4.266.000,00 динара.

извор: ПУ Пирот

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Show Buttons
Hide Buttons