СЛАВИMO АРАНЂЕЛОВДАН

Српска православна црква и њени верници славе Светог архангела Михаила, у народу познатог као Аранђеловдан. Према броју свечара, тек је мало иза Светог Николе.
Према црквеном предању, анђео Михаило је први ступио у борбу са злим духом, и то име по црквеном тумачењу означава „оног који је као Бог“.

arandjelovdan1

На грчком језику реч „архи“ значи главни, први, а „ангелос“ значи весник, анђео.
Према књизи „О небеској јерархији“ Светог Дионисија Ареопагита, ученика апостола Павла, војвода анђелске војске је архистратиг Михаило, јер је својим деловањем спасао многе анђеле отпале од Бога, које је Луцифер повукао са собом у пропаст.
Према народном веровању, архангел Михаило прихвата душе умрлих и мерећи добра и зла дела упућује их према заслузи у рај или пакао, због чега се и назива Душоводник.

05_1000x0

Веровање каже да тај анђео није умро и да и даље по потреби силази међу људе, на земљу – као путник или просјак. Арханђел Михаило је, према веровању, „живи светац“.
Врховни вођа анђелске војске, архангел Михаило у Православној цркви поштован је као ратнички јунак који је први ступио у борбу са злим силама.
Верује се да у ово време Свети арханђел лута светом прерушен у просјака са намером да изгрди невернике и помогне невољницима. Према народном веровању, Свети арханђел Михаило обилази све болеснике и ако стане код ногу, значи да особа није добро, а ако је код главе, сматра се да ће болесник оздравити.

Свети архангел Михаило је на иконама представљен са исуканим мачем у десној руци.

sveti_arhangel_mihailo

Код многих хришћана постоји веровање да је Свети Михаило живи светац па се због тога на славским трпезама не износи жито. Црква наводи да је такво веровање погрешно јер се жито не приноси светитељу већ свим упокојеним прецима који су се заветовали Светом архангелу Михаилу.

Такође се верује да какво је време на Аранђеловдан да ће такво бити током зиме и пролећа.

Црква процењује да је Аранђеловдан као слава по броју верника на другом месту, после Светог Николе.

Срeћна слава свима који славе!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.