ПРОРАДИЛИ АПАРАТИ ЗА ЗРАЧЕЊЕ

Два зрачна апарата на Клиници за онкологију у Нишу, који због влаге нису радили недељу дана сада су оспособљени. Већ током јучерашњег дана 60 пацијената оболелих од малигних болести, примило је своју терапију. У случају да се деси нешто непредвиђено и апарати опет откажу, пацијенти ће се слати у Крагујевац о трошку Клиничког центра Ниш, изјавио је за телевизију Зона плус, директор центра Зоран Радовановић.

Пацијенти оболели од малигних болести на нишкој Клиници за онкологију,  који морају на зрачну терапјиу могу да одахну. Два апарата за зрачење су прорадила, тако да ће моћи да наставе лечење,

Ово није први пут да апарати за зрачење откажу у сред лета због влаге. Проблем је стар 11 година. Наиме, од када су апарати постављени, кривицом тадашњих надлежних, како тврди директор Радовановић , апарати “примус” и “онкор” нису имали неопходни систем за климатизацију, односно исушивање ваздуха. И то би требало ускоро да се реши.

Клинички центар Ниш је недавно од Министарства здравља добио два нова акцелератора, који би требало да прораде септембра. Тиме би требало да се смање, па и потпуно укину листе чекања. У плану је да стигне још један апарат из кредита светске банке.
На зрачење тренутну у Нишу чека чека 650 онколошких пацијената из Ниша и овог дела Србије, дневно “зраче” укупно око 120 људи – један апарат 50, други око 70 пацијената. У Нишком клиничком центру лечи се око два милиуона пацијената са територије Југоисточне и централне Србије.

ONK3 ONK12

извор и фото: tvzonaplus.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *