ПЕРНИК ОЧЕКУЈЕ ПРЕКОГРАНИЧНУ САРАДЊУ СА ДИМИТРОВГРАДОМ У ОБЛАСТИМА ЗДРАВСТВА И ТУРИЗМА

Општина Перник у близини бугарског главног града Софије, у последњих пет година реализовала је пројекте из фондова Европске уније у вредности од 100 милиона евра. Локална администрација Перника очекује у будућности интензивирање прекограничне сарадње са Србијом.


Перник се налази 30 километара југозападно од Софије . Према последњем попису има преко 80.000 становника.  После уласка Бугарске у Европску Унију општина, али и читава регија убрзано се развијају. Поред инфраструктурних улагања бриселска администарција снажно подржава и заштиту богате културне баштине. Заштитни знак Перника свакако је тврђава Кракра.

Главни експерт општине Перник, Александар Александров задовољан је што  историјски значај тврђаве препознат и у седишту Европске Уније. Тим општине Перник  пројекат рестаурације древне тврђаве представио је као важан сегмент за очување бугарског идентитета у великој европској породици.  Брисел је то препознао и уследили су радови.


Поред заштите културне баштине општина Перник уз подршку Европске Уније реализовала је и сет важних инфраструктурних објеката. Председница општине Вјара Церовска управо ту подршку види као кључну за боље услове живота њених суграђана.


Лекарка по вокацији , која годину и по дана обавља фунцију председнице општине , најављује нове пројекте у области јавног саобраћаја и побољшања инфраструктуре свих предшколских установа у пернику. Церовска са сарадницима интензивно ради и на успостављању партнерстава са представницима српских пограничним општинама. За њу је посебно интерсантно развијање заједничких пројеката у области здравства.


Наставићемо да реализујемо пројекте који побољшавају животни стандард , али и чувају идентитет наших сународника у Евроској Унији – истакла је на крају сусрета председница општине Вјара Церовска.

М.Н.

фото: Мики Илић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.