ОДРЖАН СЕМИНАР ЗА ПРОСВЕТНЕ РАДНИКЕ

              Током викенда одржан је дводневни семинар под називом “Никола Тесла Центар систем учења – развој укупних способности детета”. Семинар је организован за васпитаче из Предшколске установе 8. септембар и наставнике Основне школе Христо Ботев.


               Свака нова генерација деце долази са оскуднијим знањем, слабијом концентрацијом, сиромашнијим речником. Због тога су људи из Центра Никола Тесла предузели мере, како би покушали да то промене.
Ранко Рајовић, оснивач МЕНСЕ у Србији, лекар и предавач, који ради у агенцији за едукацију Центар Никола Тесла, наглашава да је поред генетике, околина у којој дете одраста, битан фактор у развоју сваког детета.
У школи се раде класичне методе, учење напамет, што доводи до тога, да деца то брзо и забораве. Зато се уводе програми који за циљ имају да помогну деци да што лакше и квалитетније учи и да све информације које научи буде способно да их употреби. Овакви програми су се јако добро показали у пракси. Постоје и они, којима је тешко да прихвате промене у раду, поготово ако иза себе имају вишедеценијски радни стаж.  Циљ програма је да се деци кроз игру представи одређена материја, што доводи до ефикаснијег учења. То је велика помоћ учитељима и васпитачима, који желе да сарађују и да примене научено.


               Развој нових програма за учење проузрокован је развојем технологије и савремених медија. Данас деца у мору информација са свих страна, могу да имају квалитетно знање, једино ако науче да мисле и повезују информације, што је и главни циљ НТЦ програма.

Фото: Бојан Глигоров

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.