НЕМА НОВИХ УСЛОВА У ВЕЗИ СА ПРАВИМА НАЦИОНАЛНИХ МАЊИНА

Шеф преговарачког тима Србије у преговорима о чланству у ЕУ Тања Мишчевић изјавила је током дебате о Акционом плану за остваривање права националних мањина, да нема нових условљавања у вези са правима мањина. Мишчевић је истакла да приликом израде Акционог плана циљ није био да се креира национална политика већ да се одговори на препоруке и отклоне недостаци.

Акциони план за права националних мањина ће се мењати и унапређивати током процеса преговора најавила је Мишчевић и подсетила да ће Европска комисија у мају обавестити чланице ЕУ о извештајима о напретку у поглављима 23- Правосуђе и основна права, у оквиру кога је примпремљен и план за мањине, и 24 –  Правда, слобода и безбедност.

„Још увек имамо доста питања када је реч о информисању на језицима националних мањина“, рекла је Мишчевић, истичући да је то последица медијског законодавног оквира који је предвиђао приватизацију и прелазак на пројектно финансирање. Она је додала је да се о том питању разговара и да ће се тај законски оквир мењати, с обзиром на то да ће бити донета и нова стратегија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.