На Царини заустављено 22 килограма злата

Цариници су прошлог викенда, у два одвојена случаја, открили и запленили од кријумчара око 1.300 грама златног накита, док је од почетка године на српским граничним прелазима у више одвојених случајева спречено кријумчарење укупно око 22 килограма златног накита и око милион евра у готовини. Од десетине случајева откривених у протеклих седам месеци, највећа заплена била је крајем априла на прелазу Прешево, када је спречен покушај кријумчарење више од 14 килограма злата.

Прошлог викенда, 4. августа, како је саопштено из Царине, приликом контроле путника у аутомобилу „ауди а-4“ немачких регистарских ознака, којим је управљао немачки држављанин албанског порекла, прегледом је у једном од кофера пронађено 932 грама златног накита скривеног у доњем вешу.
Пре тога, средином прошле седмице, цариници на истом граничном прелазу су приликом детаљног прегледа аутомобила „бе-ем-ве Х-6“ француских регистарских ознака, којим је управљао француски држављанин турске националности, пронашли нешто више од 300 грама златног накита, који је умотан у чарапу био сакривен у фабричкој шупљини возила у простору пртљажника.

Укупна вредност накита заплењеног у та два случаја процењена је на готово три милиона динара.
По јавно доступним информацијама с Царине, на граничном прелазу Градина, захваљујући ревности цариника, 12. августа је детаљним прегледом „аудија А-3“ холандских регистарских ознака спречен и покушај кријумчарења готово два килограма златног и сребрног накита и 2,4 грама светлуцавог камења налик на дијаманте, укупне вредности веће од милион динара. Холандски држављанин турске националности који је управљао „аудијем“, накит је крио у личној торбици, торбама за пртљаг и рачунар, као и у кеси са слаткишима.

Случај велике заплене златног накита, укупно преко килограм, забележен је и крајем јуна, такође на граничном прелазу Градина, приликом прегледа аутомобила „бе-ем-ве 520-Д“ шведских регистарских ознака, којим је ка Турској путовало троје шведских држављана турске националности. Златни накит укупне тежине 1.012 грама, процењене вредности на готово 20.000 евра, путници су држали у торби с храном.

Цариници су у току маја открили и спречили два покушаја кријумчарења злата, један на граничном прелазу Батровци, кад је заплењено 50 златника из 1923. године, а други на прелазу Градина, кад је од кријумчара заплењено више од 700 грама златног накита, док је један путник откривен у покушају кријумчарења око 300.000 евра. Старе дукате, вредне више од 13.000 долара, покушали су крајем маја да прокријумчаре двојица белгијских држављана турског порекла, у свом „мерцедесу“ белгијске регистарске ознаке, сакривши дукате испод тапацирунга у пртљажном делу.

Почетак маја и крај априла обележила су три одвојена случаја заплена велике количине новца од кријумчара откривених на граничном прелазу Градина. Највише, око 300.000 евра, покушао је да прокријумчари један 53-годишњи турски држављанин, који је путовао као сувозач у аутомобилу немачких регистарских ознака.

Двоје немачких држављана турског порекла ухваћени су у покушају да у „аудију А-6“ немачких регистарских ознака прокријумчаре 70.000 евра, сакривши их испод сувозачког седишта и у наслону задњег седишта. Неколико дана пре те двојице, на Градини је приликом излазне контроле, такође код двоје немачких држављана турског порекла који су путовали у Турску аутомобилом „бе-ем-ве Х-6“ немачких регистарских таблица, пронађено 77.000 непријављених евра.

Иначе, код кријумчара који је 17. априла на граничном прелазу Прешево спречен у покушају кријумчарења више од 14 килограма злата које је крио у свом „пасату“ скопске регистрације, пронађено је и 99.000 евра. По званичним подацима које је изнела Царина, „пасатом“ је управљао 43-годишњи македонски држављанин Р. Ј. који је путовао сам. Службеници Одељења Управе царина за сузбијање кријумчарења, који су обучени за рад на мобилним скенерима, потврдили су сумње јер су на снимку уочили неправилности у средишњем делу аутомобила, око мењача.

Пошто је сумња потврђена, аутомобил је подвргнут детаљном прегледу у службеној гаражи с каналом из којег је могуће прегледати ауто одоздо. Након што су исекли заштитни алуминијумски лим око ауспуха „пасата“, службеници Управе царина су установили да је возило преправљано за потребе кријумчарења.

„У том тренутку Погранична полиција о случају обавештава јавног тужиоца и почиње вађење кријумчарене робе, чији је исход био укупно 47 пакетића испуњених златним накитом и новцем у апоенима од по 500 евра, укупно 99.000 евра у готовини. Након извршеног мерења, утврђено је да се ради о укупној количини од 14.461 грама злата, а пребројавањем откривеног новца да је реч о 198 новчаница у апоенима од по 500 евра“, наведено је у информацији Царине.

Заплењена направа за намештање игара на срећу

Једна од најзанимљивијих заплена десила се 6. августа на граничном прелазу Батровци, кад је аутомобилу хрватског гастарбајтера на привременом раду у Швајцарској, откривен уређај за који се сумња да се користи за намештање игара на срећу. Уређај за ометање апарата за игре на срећу, ручне израде, пронађен је, наводи се у информацији Царине, у кутији цигарета „паризијен“, која се налазила у вратима сувозача „бе-ем-веа 520-и“. О случају је одмах обавштено Тужилаштво за високотехнолошки криминал, које је, наводи Царина, потврдило да постоји основана сумња да је реч о кривичном делу, па је путник предат у даљу надлежност полицији.

извор: upravacarina.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.