Коридор брише „црну тачку“

Неколико стотина житеља села Жељуша крај Димитровграда, које напола „сече“ магистрала ка Бугарској, са нестрпљењем ишчекује окончање радова на источном краку Коридора 10, јер у широком луку заобилази.
Истине ради, на поменутој „црној тачки“ и сада на опасност упозоравају знакови о ограничењу брзине, али их страни возачи ретко поштују…

– Овде се гине као на фронту. Не прође година, а да не страда бар неколико мештана, док повређене готово да и не бројимо. Извесно време је овде стално дежурала патрола саобраћајне полиције и тада је могло нормалније да се живи. Али, чим они оду, упркос томе што је брзина ограничена на 50, ретко ко од возача аутомобила, па и камионџија кроз насеље прође са мање од „стотке“ – каже мештанин Сава Ставров (70), наводећи да у Жељуши има око 400 људи, а више од 20 ђака, на путу до школе и назад, свакодневни мора двапут да пређе раскрсницу ка школи и назад, па овдашњи људи стрепе чим зачују шкрипу кочница.

Његов комшија Верча Рангелов каже да домаћи возачи знају за раскрсницу и мање-више поштују ограничења, али странци немају појма о томе да је ово центар села… Верује да је овде током последњих десетак година погинуло бар 30 људи, а они који ударају пешаке обично наилазе из правца границе, јер је одатле мања прегледност. Иначе, каже, најризичније је лети – због појачаног саобраћаја од запада ка истоку, и обрнуто – када овуда дневно прође и до 50.000 возила.

извор и фото: Вечерње новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.