КОНЦЕРТ ХОРА „СВЕТИ ЈОВАН ЗЛАТОУСТИ“

              На сцени Центра за културу наступио је хор „Свети Јован Златоусти“ из Пирота. Ако је некада хорско певање било итекако прихваћено код публике, овога пута, тек тридесетак посетилаца, доказ су да су године иза нас и дешавања на музичкој сцени Србије, оставиле негативан траг.
             Хор „Свети Јован Златоусти“ под диригентским водјством Јелене Лазаревић, своје прво гостовање у Димитровграду, обележио је једноипосатним појањем композиција познатих аутора, али и изводјењем духовне и световне музике. Овај хор је са богатом традицијом, основан као црквени хор почетком 20-ог века, под првобитним именом Успеније Свете Богородице, када је имао и запажене наступе. Један од тих наступа је и на дочеку краља Александра Карађорђевића, приликом његове посете Пироту, јуна 1927. године. Након дужег периода мировања због друштвених прилика у земљи, хор поново почиње са радом крајем деведесетих.
Хор Свети Јован Златоусти броји тридесетак чланова, различитих професија и интересовања, обједињених истом љубављу према хорском певању. Окупљање на пробама и богослужењима доприноси духовном зближавању хориста па се тако неретко из дружења међу члановима хора изроде у права породична пријатељства, каже Лазаревић.
              На концерту у Димитровграду, поред старих српских песама, изведене су и познате народне песме из Русије, Шпаније, Грчке. Хор „Свети Јован Златоусти“ чест је учесник на домаћим и интернационалним фестивалима.

Фото: Бојан Глигоров

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.