ДАЧИЋ: „РЕЗЕРВЕ ИМАЛИ И БУГАРИ …“

             Гостујући на Радио-телевизији Србије, Дачић је казао да је „јадна ЕУ у којој Хрватска води главну реч“ и оценио да би Брисел требало више пажње да посвети оном што се дешава у Хрватској. „Нисмо ми наивни. Просто не могу да верујем да моћна ЕУ не може да утиче на Хрватску и Бугарску у вези поглавља. Вредности Уније се сваки дан крше у Хрватској, али да сачекамо да ли ће се данас нешто променити, теоријски постоји та могућност“, рекао је Дачић.
Дачић је казао да Србија има свој пут ка ЕУ, али и да неће никоме допустити да је „понижава и вређа или условљава отварањем поглавља“. „Није више у питању поступак одређене владе већ се створила антисрпска атмосфера. Ни ова Влада Хрватске није променила такав однос према Србији. И Бугарска је имала одређене резерве око поглавља 26, али лако је написати у Уставу да немате националне мањине, као што је то урадила Бугарска, а онда да говорите о правима своје мањине у Србији“, навео је Дачић.
                 Коментаришући јучерашње разговоре руског министра спољних послова Сергеја Лаврова са државним руководством Србије, Дачић је казао да Београд треба да се „поноси“ редовном комуникацијом са Москвом. „Ако имамо проблем у међународним форумима, увек прво зовемо Русију. Када позовемо Вашингтон они нам кажу да су много уложили у независност Косова а када позовемо Москву, имамо подршку“, рекао је министар. Он је оценио и да ЕУ „мора да води рачуна о својој привлачности“ као и да опредељење Београда ка евроинтеграцијама неће никада створити од Србије „антируску државу“. Дачић је додао да са Лавровом није било разговора о статусу руског хуманитарног центра у Нишу нити о предстојећим председничким изборима у Србији. „То су глупости да је центар у Нишу шпијунски центар. Премијер Александар Вучић ће највероватније 21. децембра посетити Москву и имаће довољно времена да о томе разговора са председником Владе Русије Дмитријем Медведевом“, навео је Дачић.
Премијер Србије Александар Вучић и делегација Србије напустили су синоћ Брисел због става Хрватске да блокира отварање поглавља 26 о образовању у преговорима о прикључењу Србије ЕУ. Вучић је поводом одлуке Хрватске изјавио да је Србији доста „хрватског иживљавања“ и да ће „од данас“ другачије реаговати.

Извор: БЕТА

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.