АЛЕКСАНДРУ АЛЕКСИЋУ НАГРАДА ЗА НАЈБОЉЕ ГЛУМАЧКО ОСТВАРЕЊЕ НА 53.ФЕСТИВАЛУ ПРОФЕСИОНАЛНИХ ПОЗОРИШТА ЈОАКИМ ВУЈИЋ

За најбољу представу у целини на 53. Фестивалу професионалних позоришта Србије које се до данас одржава у Пироту проглашена је представа “Ружа увела” Позоришта “Бора Станковић” из Врања. Пиротско позориште добило је три признања, за најбољег глумца, за кореографију и најбољу младу глумицу. Признање за најбоље глумца, једно од четири равноправна, добио је Александар Алексић, признање за костимографију Зорана Петров, а за најбољу младу глумицу Маја Јовановић.
Жири 53. фестивала професионалних позоришта Србије ’’Јоаким Вујић’’ у саставу: Славенко Салетовић (редитељ), Ангелина Лукић (глумица) и Филип Вујошевић (драматург), на седници 19. маја 2017. године (8. седница жирија у периоду између 13. и 19. маја), донео је следеће одлуке:

–Награда за најбољу представу у целини додељује се представи ’’Ружа, увела’’ у извођењу Позоришта ’’Бора Станковић’’ Врање. Представа на маестралан и уверљив начин транспонује Врање Боре Станковића у универзалну, савремену причу која се тиче средине и времена у коме настаје. Одлука је донета једногласно.

-Награда за најбољу режију додељује се Милану Нешковићу за режију представе ’’Ружа, увела’’ у извођењу Позоришта ’’Бора Станковић’’ Врање. Прецизни, у исто време минималистички редитељски поступци, стварају свет који функционише као савршени механизам и у коме се отвара простор за уверљиву глумачку игру. Одлука је донета једногласно.
-Награде за најбоља глумачка остварења (4 равноправне) додељују се:
-Александру Алексићу за улоге Бепа и Иванка у представи ’’Рибарске свађе’’ Народног позоришта Пирот. Алексић се бравурозно трансформише из једне у другу улогу. Одлука је донета већином гласова.
-Кристини Јањић Стојановић за улогу Стане у представи ’’Ружа, увела’’ Позоришта ’’Бора Станковић’’ Врање. Глумица доследно и ефектно тумачи свој лик и достиже висок ниво глумачке уверљивости. Одлука је донета већином гласова.
-Јелени Филиповић за улогу Цвете у представи ’’Ружа, увела’’ Позоришта ’’Бора Станковић’’ Врање. Филиповићева уверљиво иде најопаснијих путем, вешто жонглирајући између комичке и трагичке улоге. Одлука је донета већином гласова.
-Бојану Јовановићу за улогу Косте у представи ’’Ружа, увела’’ Позоришта ’’Бора Станковић’’ Врање. Јовановић вешто гради сложену глумачку ролу, користећи суптилна и снажна глумачка средстава. Одлука је донета већином гласова.
-Награда за најбољу сценографију додељује се Тамари Бушковић за упечатљиво и ефектно сценско решење у представи ’’Краљ Лир’’ Народног позоришта Ужице. Одлука је донета већином гласова.
-Награда за најбољу костимографију додељује се Зорани Петров за креацију костима у представи ’’Рибарске свађе’’ Народног позоришта Пирот. Костими доследно и маштовито прате идеју представе и изразито су функционални. Одлука је донета већином гласова.
-Награда за најбољег младог глумца/глумицу до 25 година додељује се Маји Јовановић за улогу Кеке у представи ’’Рибарске свађе’’ Народног позоришта Пирот. Прецизно и емотивно, Маја Јовановић гради вишеслојан лик Кеке и креира уверљиву улогу која изазива симпатије. Одлука је донета једногласно.
Специјална награда додељује се Јелени Мијовић за оригинално драмско дело ’’Ружа, увела’’, настало по мотивима дела Боре Станковића. Изразито интелигентно, користећи ликове из различитих Станковићевих дела, Мијовићева креира заокружену драмску структуру и отвара могућност потпуно нових читања тема из наше књижевне традиције. Одлука је донета већином гласова.

извор: www.pirotskevesti.rs

фото: printscreen/youtube/plusradio010

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.